DR er andet end X-Factor og Den Store Bagedyst

Det er blevet utrolig populært at beklage sig over DR. Eller det vil sige – DR1. For når man klager over DR, så er det ofte i virkeligheden DR1, der bliver refereret til. Det er sjældent at DRK, DR2, DR3, Ramasjang, dr.dk, P1, P2, P3, P4, P5, P6 eller P7 bliver taget med i ligningen, når kvaliteten skal gøres op. Og rent faktisk, er det også sjældent at det er hele DR1, man taler om, når man taler om DR. Det er mest X-Factor og Den Store Bagedyst, som af en eller anden grund får lov at definere hvad en kæmpestor, mangfoldig medievirksomhed med tusindvis af dedikerede og kreative mennesker, har at byde på.

DR1-den-store-bagedyst
Sasitha står i køkkenet med niecen Jesmina i Den Store Bagedyst Julespecial

Forbilledelig public service

Og lad os da bare tage de to programmer med det samme: For de er begge fremragende bud på god, folkelig, velproduceret tv-underholdning. Begge maler et nuanceret og mangfoldigt portræt af Danmark, der peger på alt det der samler os, fremfor det der splitter. Det er nemt at gøre grin med amatørsang eller bagning – men disse discipliner er ikke programmernes bærende søjler. Det er de almindelige mennesker med vidt forskellige etnicitet, sexualitet, alder og baggrund derimod. Dem lærer vi at kende og dem spejler vi os i.  Jeg vil vove den påstand, at langt de fleste kritikere af begge programmer, ikke har sat sig ned og set en hel sæson til ende. For så ville de vide, hvad X-Factor og Den Store Bagedyst begge er: Nemlig forbilledlige eksempler på public service.

DR1 er andet end Jensens Bøfhus

Men X Factor og Bagedysten fylder utrolig lidt hvis man ser henover et helt år. De to programmer kan derfor aldrig være alene om at definere DR1 eller for den sags skyld DR. Det svarer til, at fordi Jensens Bøfhus er en populær restaurant, så er alle restauranter i landet på samme måde. Lige nu sender DR1 for eksempel programmer som “De Skjulte Talenter”, hvor man følger forskellige mennesker med Aspergers syndrom. Det er en rørende, oplysende og underholdende program-serie, som ville få en stjerne i karakterbogen hos selv de argeste kritikere. Der har lige været sæsonstart på “Gift Ved 1. blik”, der igen giver et fint indblik i danskernes tilstand anno 2017. Og for mit eget vedkommende, var jeg sidste år vært gennem to sæsoner på programmet “Made In Denmark”. Det handlede om noget så smalt og kulturelt som kunsthåndværk, blev sendt i bedste sendetid på DR1 og havde op mod 600.000 seere.

dr1-made-in-denmark
Holdet fra 1.sæson af Made In Denmark

Smid medie-brillen

Og det er jo kun DR1 programmer, jeg nævner her. Som sagt er der massevis – ja, simpelthen spandevis af andet virkelig godt, relevant indhold på alle DR’s kanaler. Der er noget for alle – som der rettelig burde være. Der er det smalle og det brede i skøn forening. Men for at få øje på dette, kræver det at man smider den fordomsfulde medie-brille og rent faktisk ser TV.